Istanbulska konvencija - Za / Protiv

"U tijeku je javna rasprava o tzv. Istanbulskoj konvenciji Vijeća Europe koju Vlada Republike Hrvatske planira ratificirati, a što bi svakako trebalo spriječiti!

Naime, ne radi se o nekom od brojnih neobvezujućih dokumenata, već o međunarodnom ugovoru koji ima snagu jaču od hrvatskih zakona! Ova konvencija zloupotrebljava borbu protiv nasilja nad ženama (koje naravno svi osuđujemo) za podmuklo uvođenje rodne ideologije u državne zakone i u obrazovanje. Njenim bi se prihvaćanjem omogućilo zatiranje tradicije, kulture, vjere i ostalih vrijednosti važnih za hrvatski narod.

Smatram da se niti jedna stranka koja bi pristala na uvođenje takvih definicija ne bi smjela i mogla nazivati demokršćanskom - "bocnula" je Bruna Esih kolege iz HDZ-a, a njezin stav dijele i konzervativne udruge, koje redom ističu kako je borba protiv nasilja nad ženama izrazito važno civilizacijsko i kulturološko pitanje oko kojega postoji konsenzus vjernika i ateista.

Žalosno je što se u takav dokument, umjesto da se iskoristi taj konsenzus ubacuje rodna ideologija - kaže Ladislav Ilčić iz udruge Grozd. Budući da Konvencija zahtijeva iskorjenjivanje tradicije temeljene na stereotipnim rodnim ulogama, boji se da će se majčinstvo uskoro i u Hrvatskoj proglasiti društveno nametnutim konstruktom te da će se umjesto o ocu i majci govoriti o "roditelju 1 i roditelju 2". I Krešimir Planinić iz udruge "U ime obitelji" smatra da Konvencija ima dobrih elemenata, ali da "prije svega nameće rodnu ideologiju, od koje se HDZ distancirao tijekom predizborne kampanje". Predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle nada se da će ova Vlada ispuniti obećanje, za razliku prethodnih dviju koje su se "vadile" na manjak novca. Otpor desne konzervativne scene je ne čudi, ali poručuje da Hrvatska mora razmišljati otvorenim umom, u svrhu zaštite žrtava i adekvatnog sankcioniranja počinitelja nasilja. - Nasilje protiv žena rodno je uvjetovano nasilje te kao takvo u svoj definiciji priznato je i od Ujedinjenih naroda i EU - ističe Tölle.