Škola kritičkog mišljenja (MašKlin)

Završena naša Škola kritičkog mišljenja. Čestitke onima koji su blindirali i dobili potvrde o stečenoj kvalifikaciji. Vidimo se sljedeće godine sa još više zanimljivih tema i diskusija.

Objavljeno 23.3.2019


Mala škola osnova matematike

Projekt obrađuje 5 matematičkih područja (Diferencijalni račun, Integralni račun, Algebra, Kombinatorika i Statistika). Sastoji se od predavanja gdje obrađujemo priložene teme, zatim od repeticija koje dogovaramo sa studentima Sveučilšta u Splitu. Projekt promiče kvalitetnije obrazovanje iz matematike za sve koji su voljni učiti i napredovati.


SveKuž: O politčkoj vjerodostojnosti

Potaknuti različitim političkim obećanjima odlučili smo organizirati raspravu koliko je politika vjerodostojna u RH.

Tijekom rasprava, suočili smo mlade političare i to Filip Odrljin (HDZ), Martin Pauk (nezavisni), Miran Podržaj (SDP), Vide Vuletić (HSLS), Igor Skoko (Pametno). Cijelu raspravu je vodila naša voditeljica Ana Bracić. Zaključak rasprave je veći aganžman mladih kako bi nešto promjenili za dobrobit cijele zajednice. Nažalost, previše smo pasivni kao građani, te moramo raditi na poboljšanju aktivnosti glede građanskog aktivizma i poticanja participativne demokracije.


Objavljeno 25.4.2018.g.

SveKuž: Javna rasprava o potrebi izgradnje crkve u predgrađu Split 3

Tema SveKuž-a je bila javna rasprava oko izgradnje župne crkve na parkiralištu Split 3. Tema je ovo koja je protekli tjedan ukazala na nekoliko važnih momenata koje u ovom priopćenju želimo istaknuti. Kao prvo, radi se o tome da želimo ukazati na pretjerano politiziranje svega i svakoga u našem društvu. Smatramo da takav odnos prema društvenim pitanjima nije zdrav za jedno društvo koje je u načelu pluralno, i koje, kao takvo, mora iznjedriti održive modele suživota različitih idejnih, svjetonazorskih i ideoloških identiteta, kako pojedinaca, tako i društveni grupacija. U tom održivom modelu suživota, politiziranju i politikanstvu jednostavno nema mjesta.

Objavljeno 26.1.2018.g.

Cijeli SveKuž pogledajte u video prilogu:

SveKuž:  Medijska kultura mladih i studentsko novinarstvo

Danas kada mediji više nego ikad prije velikom brzinom grade društvo u kojem živimo, ili barem brojne njegove simulacije, nema pojedinca koji bi zanijekao njihovu sveprisutnost, a rijetko se mogu naći i oni koji, barem ponekad, nisu potpali pod utjecaj istih. 


Živimo u svijetu koji se neprestano mijenja, a u proteklih je desetak godina došlo do promjene u samim medijima, još više u interakciji ljudi i medija. Povećan je raspon medijskih sadržaja, komunikacija više nije nužno jednosmjerna, internetizacija je postigla gotovo instantnu reakciju publike na sadržaj.
Dinamika i složenost komunikacijskih medija i društvenih promjena nikad nije bila vidljivija i htjeli mi to priznati ili ne, mediji itekako mijenjaju naš društveni život.


Dok je ona McLuhanova: ''The medium is the message" svima znana, mi se pitamo kako sve to utječe na nove generacije? Postaje li objektivno novinarstvo nedostižan ideal, kako se čeliči novinarski zanat, kvaliteta lokalnog i nacionalnog novinarstva i potreba studija novinarstva pri splitskom Sveučilištu samo su neke od tema o kojima ćemo u razgovarati s četvorkom koja se nije zaustavila na pukoj laičkoj opservaciji (video možete pogledati ispod). Svoje viđenje s nama će podijeliti novinari splitskih tiskovnih, radijskih i televizijskih medija; Ana Krolo, Tihana Marović, Matej Sunara i Augustin Markota.  

Zaključak prvog SveKuža ove akademske godine 2017/2018.

Ne postoji potreba otvaranja studija novinarstva pri splitskom Sveučilištu, novinarstvo se, uz društvene mijene i smjenu generacija nije bitno promijenilo, pisano tisak i dalje ostaje svojevrsni "stup novinarstva", internetski portali mu iz više razloga nisu dostojna konkurencija, a medijska je pismenost za većinu mladih, nažalost, nepoznanica.

Objavljeno: 19.12.2017.g.

Cijeli SveKuž pogledajte u video prilogu:

MašKlin

Mala škola kritičkog mišljenja (MašKlin) projekt je udruge
koji promiče argumentiranu javnu raspravu o određenim društveno-relevantnim temama. Posebnost ovog projekta je ta što će polaznici MašKlina pisati znanstvene eseje i članke na određene teme te će tako tijekom projekta steći dodatne kompetencije iz metodologije znanstvenog rada. MašKlin traje sedam mjeseci tijekom kojih će polaznici prolaziti tekstove o umjetnosti, kulturi, znanosti, ljudskom dostojanstvu i pravima, slobodi i solidarnosti. Tijekom mjesečnih susreta (načelno prvom subotom u mjesecu), polaznici će sudjelovati u grupnim raspravama u koje će uvoditi sveučilišni profesori kratkim uvodnim izlaganjem. Rasprave će biti zapisane i objavljene na kraju projekta u obliku knjige u koju će biti također utkani i najbolji eseji polaznika. Polaznici će također biti u prilici (oni koji zadovolje kriterije i pokažu volju) otići na jednomjesečno besplatno stažiranjeu Brisel (EU parlament) i višednevni posjet EU institucijama u Briselu, što će im omogućiti udruga 


Mi ostajemo u Hrvatskoj

Iako različitih stavova i pogleda na svijet, ujedinjuje nas isti cilj o sutrašnjici - naša generacija mladih želi ostati živjeti u Hrvatskoj. Svrha ove zajednice je promijeniti trenutačni položaj nas mladih - najprije u lokalnoj zajednici, 

a zaključno i na državoj razini.
Otkrijmo i naučimo zajedno o načinima aktivnog sudjelovanja EU mladih osoba u društvu Republike Hrvatske.

Projekt održan 26.8.2017. u Splitu.


Malo slika sa sastanaka


Tijekom sastanaka donosimo odluke o razvoju i provedbi različitih projekata glede poboljšanja studentskog standarda na Sveučilištu, te boljem i uspješnijem neformalnom obrazovanju mladih i studenata.