SveKuž: Javna rasprava o potrebi izgradnje crkve u gradskoj četvrti Split 3

Jure Mihael Slavić, predsjednik
Datum: 22. siječnja 2018.

Predmet: Priopćenje za medije o temi 1. SveKužaPoštovani!


Ovim putem šaljemo vam priopćenje o organizaciji prvog ovogodišnjeg Sveučilišnog kružoka (SveKuž) koji će se održati u srijedu 24. siječnja 2018. godine u prostorijama gradskog kotara Split 3 s početkom u 18 sati. Tema SveKuž-a će biti javna rasprava oko izgradnje župne crkve na parkiralištu Split 3. Tema je ovo koja je protekli tjedan ukazala na nekoliko važnih momenata koje u ovom priopćenju želimo istaknuti.Kao prvo, radi se o tome da želimo ukazati na pretjerano politiziranje svega i svakoga u našem društvu. Smatramo da takav odnos prema društvenim pitanjima nije zdrav za jedno društvo koje je u načelu pluralno, i koje, kao takvo, mora iznjedriti održive modele suživota različitih idejnih, svjetonazorskih i ideoloških identiteta, kako pojedinaca, tako i društveni grupacija. U tom održivom modelu suživota, politiziranju i politikanstvu jednostavno nema mjesta.


Tijekom ove rasprave, koja se održala u Banovini i prostorima gradskog kotara Split 3 protekli tjedan, uočili smo posljedice politikanstva i nesposobnosti organiziranja relevantne tribine i rasprave, te ovim putem i ovim SveKuž-om želimo ukazati da je relevantna i pristojna javna rasprava moguća u Splitu, o svakoj društvenoj temi. Ne želimo da naši sugrađani a i ostali žitelji RH misle kako u Splitu nismo sposobni argumentirano, mirno i dostojanstveno raspravljati. Nažalost, upravo to nismo mogli vidjeti na dvije protekle javne rasprave.


SveKuž će se održati u srijedu u gradskom kotaru Split 3, a mladi koji će dokazati i ovim putem da je moguće mirno, dostojanstveno i argumentirano raspravljati o ovoj temi su:


Darko Rapić, teolog, Hrvatsko nadzemlje

Igor Čurković, SDP

Martin Pauk, nezavisni gradski vijećnik

Hrvoje Bašić, HSLS

Matko Gospodnetić, student prava

Josip Gojak, podpredsjednik mladezi HDZ Split 


Kao i svaki puta, svi prisutni na SveKuž-u će dobiti priliku sudjelovati u raspravi.
Do mišljenja!